Fanny Thorsberg

24 December

Publicerad 2014-12-23 20:40:56 i Allmänt,

24 December är speciell för många, mindre speciell för andra, hemsk för vissa. 
Det är konstig hur en egentligen vanlig dag kan bli till någonting helt annat, lycka direkt när man vaknar på morgonen, en speciell känsla när släkten ramlar in och fyller hela hallen med skor och vatten när snön sedan smälter under alla skor och skapar stora pölar i hallen. 
Spänningen under hela maten i väntan på att julklappsutdelningen ska börja och mättheten när man ska orka trycka i sig efterrrätt efter också, man gör det fast man egentligen inte orkar. 
 
Jag är en sådan person som ser julafton som någonting speciellt, någonting extra. Jag älskar julafton och när tiden är inne för att plocka fram alla små jultomtar som så fint ska pryda varje liten hylla och fönster i huset. När det dags att pynta granen med vackra porslinskulor, ljus och glitter i olika färger när man trängs i soffan framför kalle ankas jul och när köket är fyllt av både mat och släkten som står på kö i väntan på sin tur för att få ta del av den goda julmaten. Jag älskar spänningen och den otroligt eviga väntar som uppstår när man har ätit klart och väntar på att julklappsutdelningen ska börja. Jag älskar att höra någon framme vid granen sitta och säga "god jul ... önskar..." , jag älskar att nyfiket riva upp paketen för att få se vad som finns inuti.
 
Jag minns när jag var liten, då hade vi barn alltid en liten julsäck som hängde precis utanför våra rum på våra dörrar. 
Jag minns hur exalterad jag var dagen innan jul, dan före doppardan.  Jag gick och la mig så tidigt som möjligt för att det skulle bli nästa dag och julafton, när jag tänkte på att imorgonen är det julafton så bara kröp det inuti mig. Jag minns att jag inte kunde sova hur mycket jag än ville, jag låg vaken i timmar och lyssnade på mamma och pappa som i köket höll på att slå in julklappar för fullt långt in på kvällen, jag var till och med fortfarande vaken när mamma försiktigt la paketet i min julsäck som hängde utanför rummet på min dörr. Så fort jag var säker på att mamma och pappa gått och lagt sig smög jag upp och hämtade paketet och satt och kollade på det, jag kände på det, skakade lite på det och funderade på vad som kunde finns inuti. Jag ville inte öppna det riktigt än fast nyfikenheten bara sprudlade inuti mig för då skulle jag ju inte ha något paket att öpnna på morgonen. 
När klockan var runt sju på morgonen så öppnade jag paketet med gott samvete för att jag duktigt hade väntat. 
 
Sedan var det julfrukost och då var nästa spänning vem det var som skulle få mandeln i sin tomtegröt. Jag minns att jag nyfiket stod och tittade på mamma när hon slevade på gröt åt mig och lyckades se att mandeln följde med ner i just min tallrik, överlycklig blev jag och skyndade mig att äta upp gröten samtidigt som jag önskade mig någonting i samma sekund som jag försiktigt tuggade på mandeln. 
 
 
En något oroligare Fanny i både påttfrilla och sidenklänningen som var på endast vid jul både kramar tomten och öppnar paket i syrrans knä. 
 
Och jag är mycket väl medveten om att alla äskar inte julen, alla firar julen olika och vissa firar inte alls. Men jag har nu skrivit efter hur vi brukar gör och hur jag ser julen, inget annat. :)
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

FANNY

Lång, glad, sprallig tjej med mycket humörsvängningar. Välkommen till min vardag!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela